Možnosti přeshraničních fúzí v Evropských společenstvích - Hrabánek, Dušan (2007)
Práce se zabývá analýzou jednotlivých možností, které evropské komunitární právo nabízí obchodním společnostem, které se chtějí spojovat přes hranice jednotlivých členských států. Podrobně rozebírá všechny tři možnosti, kterými jsou založení evropské společnosti fúzí akciových společností, založení evropské družstevní společnosti fúzí družstev a uskutečnění přeshraniční fúze kapitálových společností podle desáté směrnice o přeshraničních fúzích. Zabývá se též navazujícími českými předpisy, včetně posledních legislativních návrhů. Na závěr se na základě dosavadních zkušeností z praxe snaží o výhled do budoucna.