Sociální politika, trh práce a demografické aspekty v prostředí EU - Hanuš, Martin (2008)
Diplomová práce charakterizuje vývoj sociální politiky v Evropské unii, popisuje význam, který jí členské státy přikládají a analyzuje trendy určující její budoucí směřování. Blíže se věnuje systémům sociální ochrany a snaží se identifikovat hlavní výzvy a problémy, se kterými jsou systémy sociální ochrany v členských státech konfrontovány. Je zde věnována pozornost především problému nezaměstnanosti a demografického stárnutí obyvatelstva, jakož i krokům, které mohou být v této souvislosti na úrovní EU uskutečňovány.