Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie v roce 2009 - Hájek, Tomáš (2008)
Tato diplomová práce si klade za cíl charakterizovat institut předsednictví Rady Evropské unie a provést analýzu organizační i obsahové stránky příprav na jeho vykonávání Českou republikou. Ta se počátkem roku 2009 ujme na šest měsíců role lídra EU, což pro každý stát představuje ohromnou zodpovědnost politických špiček a celé národní administrativy, ale i mimořádnou příležitost pro zviditelnění. Případný úspěch či neúspěch předsednictví totiž bude jedním z faktorů, jež do budoucna ovlivní vnímání České republiky na mezinárodním poli.