Faktory úspěšnosti neziskových organizacích v rámci ČSOP - Tejnická, Petra (2007)
Cílem je analýza financování neziskové nestátní organizace ZO ČSOP. Druhým cílem bylo přispění do výzkumu, který probíhá na VŠE a je zaměřen na faktory úspěchu neziskových organizací. Vybrala jsem ve Středočeském kraji a v Praze 20 organizací, které jsem osobně navštívila a provedla u nich tento výzkum. Fundraising hraje klíčovou roli ve vývoji a růstu organizace. Přínosem pro organizaci bylo získání grantu od evropského sociálního fondu na doplnění sítě center environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty. Dalším úspěšným projektem je grant na síť center pasivních domů. Mezi nejvýraznější schopnosti organizace patří flexibilita, přístup dobrovolníků, kvalitní informační činnost, zaměření se na kvalitu služeb a hlavně na ochranu přírody.Finanční zdraví celého Českého svazu ochránců přírody jsem hodnotila pomocí ukazatelů finanční analýzy.