Etický aspekt v éře globálního pohybu - Skala, Michal (2007)
Práce se zabývá fenoménem globalizace. Hledá odpověď na otázky: Kdo je beneficientem tohoto procesu a za jakých okolností? Kdo na něj doplácí a dotuje ho? Východiskem je zejména sociologicko-ekonomický kontext, který poukazuje na rozporuplnost tohoto procesu, během kterého nadnárodní koncerny získaly značný vliv, kterým ovlivňují světovou ekonomiku a nutí státy přizpůsobovat se jejich požadavkům. Pozornost věnuje dopadu symbiotického působení firem globálního významu a institucí jako Světová obchodní organizace, Mezinárodní měnový fond či Světová banka na své okolí v nejširším smyslu slova. Dále se zabývá nástroji, kterými lze chování globálních hráčů usměrňovat.