Etický aspekt v éře globálního pohybu - Skala, Michal; Klvačová, Eva, 1943-2010; Chlumský, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Práce se zabývá fenoménem globalizace. Hledá odpověď na otázky: Kdo je beneficientem tohoto procesu a za jakých okolností? Kdo na něj doplácí a dotuje ho? Východiskem je zejména sociologicko-ekonomický kontext, který poukazuje na rozporuplnost tohoto procesu, během kterého nadnárodní koncerny získaly značný vliv, kterým ovlivňují světovou ekonomiku a nutí státy přizpůsobovat se jejich požadavkům. Pozornost věnuje dopadu symbiotického působení firem globálního významu a institucí jako Světová obchodní organizace, Mezinárodní měnový fond či Světová banka na své okolí v nejširším smyslu slova. Dále se zabývá nástroji, kterými lze chování globálních hráčů usměrňovat.
Vedoucí práce: Eva Klvačová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; deregulace; privatizace; neoliberalismus; globalizace; diplomové práce; deregulation; privatization; neo-liberalism; globalization; master's theses