Implementace Pařížské deklarace o efektivitě rozvojové pomoci v politikách dárců - Pecháček, Jaroslav; Adamcová, Lenka; Vlková, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Ve své diplomové práci jsem se zabýval dokumentem Pařížská deklarace o efektivitě rozvojové pomoci. Deklarace stanovuje závazky a cíle do roku 2010 týkající se způsobů poskytování pomoci a podporuje tak dosažení rozvojových cílů tisíciletí. Sledoval jsem vývoj od roku 2005 a jak se tento dokument promítnul do politik zemí a organizací, především dárců.. Na příkladu Moldavska a Kambodži pak uvádím jak probíhá implementace tohoto dokumentu v politikách rozvojových zemí. Velká pozornost je přitom věnována Evropské unii a České republice. V závěru hodnotím přínos Deklarace, její pozitiva a slabá místa. V souvislosti s rozvojovou politikou obecně navrhuji řešení k větší efektivitě pomoci.
Vedoucí práce: Lenka Adamcová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; rozvojové země; rozvojová pomoc; diplomové práce; developing countries; development assistance; master's theses