Tradice a současnost česko-portugalských vztahů - Málek, Petr (2007)
Diplomová práce se zabývá vztahy mezi oběma zeměmi od počátku formování států, ale především po vzniku samostatných republik až do současnosti. Text je rozdělen do pěti kapitol, první kapitola se zabývá obecnými směry zahraničních politik obou států, zbylé čtyři popisují konkrétní podobu vzájemných styků, vždy nejdřív z politického a potom z ekonomického hlediska.