Postavení Číny v mezinárodním obchodě v posledním období - Jemelková, Jitka (2007)
Obsahem diplomové práce je zhodnocení hospodářského vývoje Číny s důrazem na období po vstupu do WTO a její současné postavení v mezinárodním obchodě. Charakterizovány jsou hospodářské reformy, politika otevírání se světu, makroekonomické veličiny, sektory hospodářství, vstup do WTO, role zahraničního obchodu a PZI, obchodní výměna Číny s USA, EU a ČR včetně sporných bodů. Dále identifikuje aktuální témata jako jsou surovinová závislost, vědecko-technologický výzkum, znečištění životního prostředí, práva k duševnímu vlastnictví a příprava na Olympijské hry.