Organizace globálně řízené firmy - příklad Ford Motor Company - Kořínková, Petra (2007)
Diplomová práce se zabývá současnými globálními společnostmi, hlavní hybnou silou světové ekonomiky. Provádí nás procesem globalizace ve světě se zaměřením na vývoj velkých nadnárodních firem a podává hlavní charakteristiku moderních globálních společností, včetně jejich organizačních forem a souvisejících procesů. Poukazuje na silné a slabé stránky těchto firem, upozorňuje na příležitosti a hrozby, které s sebou proces globalizace přináší. Na příkladu třetí největší světové automobilové společnosti, Ford Motor Company, je představen složitý mechanizmus fungování moderních globálních společností v praxi. Práce mimo jiné nabízí detailní pohled na krizový vývoj společnosti Ford po roce 2000, hledá možné příčiny krize a představuje nástroje na ozdravení společnosti.