Real Options Analysis of Biopharmaceutical Research and Development Projects - Moc, Miloslav (2007)
Tato práce se zabývá využitím reálně opčních metod při oceňování výzkumných a vývojových projektů biofarmaceutických firem. Práce odpovídá na otázky jakou reálně opční metodu, jak a kdy při oceňování takovýchto projektů použít. Z provedeného zhodnocení různých reálně opčních metod vyplívá, že binomický model se jeví jako nejvhodnější. Aplikace tohoto modelu je proto následně ilustrována na skutečném biofarmaceutickém projektu. Na závěr je ukázáno, že použití reálně opčních metod je vhodné zejména tehdy když: projekt má nízkou či negativní čistou současnou hodnotu, existuje flexibilita, volatilita a do dokončení projektu chybí dlouhá doba.