LADĚNÍ VÝKONNOSTI DATABÁZE ORACLE - Sekava, Karel (2008)
Tato diplomová práce se zabývá laděním databáze Oracle. Zaměřuje se především na rozhraní Wait Event Interface, popis jeho struktury a jeho využití při ladění databáze. První část je věnována popisu interních databázových struktur a mechanismů jako jsou zámky, latche, waity a buffer cache. Vysvětluje jak tyto základní mechanismy fungují. Druhá část je věnována samotnému rozhraní Wait Event Interface. Zde se dozvíme jak vlastně toto rozhraní funguje, jaké poskytuje pohledy a jaké výstupy z něj můžeme dostat. Podrobně se zde také budeme zabývat jednotlivými čekacími událostmi, které toto rozhraní používá. Ukážeme si také jak jednotlivé výstupy zachycovat. Třetí část se zabývá přístupy k ladění databáze, tak jak se historicky vyvíjeli. Stručně si objasníme principy jednotlivých přístupů. V závěrečné části této práce se za pomoci zátěžového testu pokusím demonstrovat ladění některých databázových parametrů za pomoci výstupů z popisovaného rozhraní Wait Event Interface.