Alternativní přístupy k plánování a řízení projektu zavedení IS/ICT systému - Beranová, Michaela (2007)
Hlavním tématem práce je problematika plánování a řízení projektů v oblasti IS/ICT projektů. Tato oblast se poměrně dynamicky vyvíjí a vznikají nové přístupy k řízení a plánování projektů. Hlavním cílem práce je porovnat několik standardně používaných metod s jednou z novějších metod ? Kritický řetěz. Zároveň je snaha přiblížit softwarový produkt, který je na základě této metody založen a podporuje řízení projektů pomocí této metody. Práce je situována do reálného prostředí a srovnává dané metody na reálném projektu implementace IS/ICT projektu. Práce je rozdělena do několika částí. První popisuje daný projekt. Ukazuje výchozí stav a problémy, které by měl projekt vyřešit. Také popisuje cílový stav a činnosti, které je nutné vykonat, aby ho bylo dosáhnuto.Druhá část je teoretické zázemí, které popisuje jednotlivé metody. V další části je samotná aplikace metod při plánování projektu. Předposlední část se věnuje průběhu projektu a ukazuje, jak se projekt vyvíjel. Tato část je doplněna reporty z jednotlivých softwarových nástrojů. V poslední části jsou zhodnoceny jednotlivé metody a na základě toho přijaty závěry, jaké postupy je při plánování a řízení IS/ICT projektů dobré přijmout.