Hospodářská politika vlády Ronalda Reagana v letech 1981-1989 - Raková, Markéta; Ševčík, Miroslav, 1958-; Tumis, Stanislav, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
V práci je provedena analýza hospodářské politiky vlády amerického prezidenta v 80. letech. Především se jedná o nastínění změny směru vedení hospodářské politiky z dříve prosazované keynesiánské na novou politiku teoreticky podporovanou monetarismem a školou strany nabídky. Analýza hospodářské politiky jednoho z nejvýznamnějších amerických prezidentů by nemohla být provedena bez toho, aniž by nebyla blíže vysvětlena Reaganova osobnost, jeho přesvědčení a schopnost zrealizovat konkrétní politické kroky. Ekonomické oživení v první polovině 80. let bylo zapříčiněno výraznou daňovou reformou a podporou strany nabídky. Stejně tak, jako Reagan oživil ekonomiku, povzbudil v Američanech národní hrdost a to především fiskální podporou sektoru národní obrany. Umění vládnout Ronalda Reagana bylo jednou z hlavních příčin ukončení studené války a vzniku samostatných států ve střední a východní Evropě.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; Sovětský svaz; hospodářská politika; diplomové práce; Soviet Union; economic policy; master's theses