Povaha a funkce emisních povolenek v praxi - Součková, Petra (2007)
Přestože přístup k problematice ochrany ovzduší je v různých státech EU odlišný, postupem času docházelo k formování společných právních norem. Všude na světě se také ukázalo, že regulace by měla využívat flexibilních tržních mechanismů. K regulaci a ochraně životního prostředí je potřeba využívat přímé i nepřímé nástroje. Jedním z nich je obchodování s emisními povolenkami, přičemž tvorba ceny povolenek je ponechána trhu. Hodnoty emisních limitů mají určovat přípustnou úroveň znečišťování ovzduší. Množství emisních povolenek je stanoveno v alokačních plánech jednotlivých zemí. Kromě problémů ohledně množství a obchodování emisních povolenek se vyskytují též rozdílné principy jejich zdaňování, vedoucí k odlišnému zatížení států touto regulací.