Povaha a funkce emisních povolenek v praxi - Součková, Petra; Mikulec, Tomáš; Slavíková, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Přestože přístup k problematice ochrany ovzduší je v různých státech EU odlišný, postupem času docházelo k formování společných právních norem. Všude na světě se také ukázalo, že regulace by měla využívat flexibilních tržních mechanismů. K regulaci a ochraně životního prostředí je potřeba využívat přímé i nepřímé nástroje. Jedním z nich je obchodování s emisními povolenkami, přičemž tvorba ceny povolenek je ponechána trhu. Hodnoty emisních limitů mají určovat přípustnou úroveň znečišťování ovzduší. Množství emisních povolenek je stanoveno v alokačních plánech jednotlivých zemí. Kromě problémů ohledně množství a obchodování emisních povolenek se vyskytují též rozdílné principy jejich zdaňování, vedoucí k odlišnému zatížení států touto regulací.
Vedoucí práce: Tomáš Mikulec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; ochrana ovzduší; bakalářské práce; air quality management; bachelor's theses