Zhodnocení vývoje fiskální decentralizace v ČR od roku 1993 - Bucharová, Iveta (2007)
Tato diplomová práce s názvem Zhodnocení vývoje fiskální decentralizace se zaměřuje na problematiku struktury rozpočtů, příjmům rozpočtů a vlivu změn rozpočtového určení daní na celkové příjmy územních rozpočtů. První kapitola popisuje vymezení postavení obcí a krajů a jejich samostatnou a přenesenou působnost. Druhá kapitola je věnována základní charakteristice územního rozpočtu a ve třetí kapitole je vysvětlena teorie fiskálního federalismu. Cílem čtvrté kapitoly je shrnout změny v rozpočtovém určení daní od roku 1993 do 2006 a uvést další navrhované legislativní změny pro rok 2008. Závěrečné dvě kapitoly se zabývají analýzou a zhodnocením vývoje příjmů města Hradec Králové a Královéhradeckého kraje.