Analýza ekonomického dopadu běžeckých závodů Prague International Marathon - Jaterková, Ivana (2007)
Obsahem této diplomové práce je analýza ekonomického dopadu běžeckých závodů, a to konkrétně za období uplynulých pěti let (tedy 2003-2007), které v Praze každoročně organizuje společnost Prague International Marthon. Práce podává přehled o způsobech měření a hodnocení sportovních událostí ve světě a na základě těchto informací dělí ekonomický efekt na přímý, nepřímý a komplexní. K výpočtu přímého efektu je využito takzvané regionalizace finančních toků a k odhadu nepřímého respektive komplexního efektu pak meziodvětvové analýzy. Velký důraz je přitom kladen na správnost interpretace multiplikátoru, který je výsledkem aplikace symetrické input-output tabulky. Práce přináší konkrétní čísla a doporučení v oblasti ekonomických analýz hodnotících podobné sportovní události.