Liberalizace zahraničního obchodu ČR - Hubáček, Jan (2007)
Tato práce se zabývá analýzou zahraničního obchodu České republiky v procesu liberalizačních změn. Účelem je zaměření se na liberalizační nebo protekcionistický vývoj v zahraničním obchodu a jeho dopady na ekonomiku země v kontextu zapojení ČR do Společné obchodní politiky EU. První část diplomové práce modeluje užitek spotřebitele v podmínkách liberalismu a protekcionismu a působení státních intervencí na zahraniční obchod. Druhá část práce zkoumá konkrétní hospodářskou politiku České republiky v souvislosti s liberalizací zahraničního obchodu a existenci liberalizačních omezení. V závěru práce jsou shrnuty dosažené poznatky.