Válečná ekonomika Německa v letech 1939-1945 a zapojení českých zemí do německého velkoprostorového hospodářství - Landa, Václav (2007)
Diplomová práce se zabývá problematikou nacionálního socialismu s důrazem na analýzu německého válečného hospodářství během druhé světové války. Práce analyzuje kořeny vzestupu nacionálně socialistického hnutí v meziválečném Německu, Hitlerovu politiku po nástupu do kancléřského křesla zaměřenou především na přípravy Německa na chystanou válku o nové dělení světa a hospodářskou, sociální, vojenskou a politickou situaci v Třetí říši během druhé světové války. Velký prostor je vyhrazen významnému faktoru v rámci německé válečné ekonomiky ? nuceným pracím. Poslední kapitola se věnuje důležité součásti německého velkoprostorového hospodářství ? českým zemím, respektive Protektorátu Čechy a Morava. Cílem práce je analyzovat a vysvětlit fenomén nacionální socialismu, zejména jeho ekonomiku během druhé světové války, stejně jako fungování hospodářství Protektorátu Čechy a Morava v rámci německé velkoprostorové ekonomiky.