Pracovní migrace občanů SR na českém trhu práce - Převrátilová, Veronika (2007)
Tématem diplomové práce je mezinárodní pracovní migrace Slováků na českém trhu práce. Míra ekonomické aktivity v České republice klesá, čeští specialisté opouštějí zemi a nepříznivě se vyvíjejí také hlavní demografické ukazatele. Migrace slovenské pracovní síly by mohla alespoň částečně řešit tento problém. Tato práce se zabývá historickým vývojem českého a slovenského trhu práce. Další část této práce analyzuje legislativní, ekonomické a demografické postavení Slováků žijících a pracujících na území ČR. S ohledem na makroekonomický vývoj České republiky je v poslední části naznačen také předpokládaný vývoj mezinárodní pracovní migrace ze Slovenska.