Diplomová práce - Truhelková, Jana (2007)
Investiční pobídky byly zavedeny v roce 1998 s cílem podpořit příliv přímých zahraničních investic (PZI) do České republiky. S přímými zahraničními investicemi bývají spojovány pozitivní dopady na hostitelskou zemi ve formě napojení se na zahraniční trhy, přenosu technologického transferu a manažerského know-how. Na druhou stranu s PZI a investičními pobídkami bývají spojovány i negativní dopady na hostitelskou zemi, a to ve formě možného narušení hospodářské soutěže, ovlivnění platební bilance země vyplácením dividend do zahraničí nebo zvýšenými dovozy zahraničních firem. Je otázkou, zda poskytování investičních pobídek je tím nejvhodnějším nástrojem podpory přílivu PZI a zda již investiční pobídky neztratily svůj význam v době, kdy země střední Evropy nabízejí velmi podobné systémy investičních pobídek. Alternativou investičních pobídek by mělo být kvalitní podnikatelské prostředí s nízkou sazbou daně, fungujícím soudnictvím a kvalifikovanou pracovní silou.