Diplomová práce - Truhelková, Jana; Czesaný, Slavoj, 1940-; Paneš, Patrik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Investiční pobídky byly zavedeny v roce 1998 s cílem podpořit příliv přímých zahraničních investic (PZI) do České republiky. S přímými zahraničními investicemi bývají spojovány pozitivní dopady na hostitelskou zemi ve formě napojení se na zahraniční trhy, přenosu technologického transferu a manažerského know-how. Na druhou stranu s PZI a investičními pobídkami bývají spojovány i negativní dopady na hostitelskou zemi, a to ve formě možného narušení hospodářské soutěže, ovlivnění platební bilance země vyplácením dividend do zahraničí nebo zvýšenými dovozy zahraničních firem. Je otázkou, zda poskytování investičních pobídek je tím nejvhodnějším nástrojem podpory přílivu PZI a zda již investiční pobídky neztratily svůj význam v době, kdy země střední Evropy nabízejí velmi podobné systémy investičních pobídek. Alternativou investičních pobídek by mělo být kvalitní podnikatelské prostředí s nízkou sazbou daně, fungujícím soudnictvím a kvalifikovanou pracovní silou.
Vedoucí práce: Slavoj Czesaný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; nezaměstnanost; platební bilance; investiční pobídky; diplomové práce; unemployment; balance of payments; investment incentives; master's theses