Optimalizace systému řízení pro efektivní interní audit - Gogela, David (2007)
Diplomová práce se zaměřuje na problémové oblasti podniku z hlediska systému řízení a jeho vazby k efektivnímu výkonu interního auditu. V teoretické části je budován metodický aparát v oblastech strategie, procesů, manažerských systémů, rizika, informací pro rozhodování, kontroly a firemního know-how. V navazující teoreticko-praktické části je na základě vystavěné metodiky nadefinován a zkonstruován model Řízené podnikové výkonnosti, který účelným způsobem spojuje v jeden celek sedm základních subsystémů, jež vycházejí z identifikovaných problémových oblastí podniku. Model tedy sestává ze strategického systému řízení, systému řízení procesů, systému controllingu, integrovaného systému řízení, systému řízení rizik, kontrolního systému a systému vyhledávání příležitostí a neustálého zlepšování. Obecně je koncipován jako dvouvrstevný s osmi úrovněmi podrobnosti lišících se zaměřením a detailem rozpracování. V závěrečné části jsou uvedena některá doporučení pro jeho praktickou realizaci.