Koľko stojí antimonopolná politika porovnanie ČR a SR - Pastierovičová, Lucia; Zemplinerová, Alena; Paneš, Patrik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Diplomová práca je zameraná na problematiku antimonopolnej politiky v rámci činnosti protimonopolných úradov Slovenskej a Českej republiky, kde hlavným cieľom je zodpovedať otázku: ?Koľko stojí antimonopolná politika slovenskej a českej republiky?? a ich porovnanie. Prvá kapitola sa zaoberá históriou antimonopolnej politiky Slovenskej a Českej republiky v priebehu transformácie. Ďalšia kapitola otvára dvere do analytickej časti práce, popisuje konkrétne právomoci, funkcie, činnosti a organizačné štruktúry protimonopolných úradov Slovenskej a Českej republiky. Okrem toho popisuje spoluprácu obidvoch úradov so zahraničnými organizáciami ako dôsledok internacionalizácie trhov. Tretia kapitola analyzuje hospodárenie obidvoch protimonopolných úradov za obdobie rokov 1992 až 2006. Poznatky a číselné údaje získané z tejto kapitoly sú veľmi dôležité pre určenie výslednej hodnoty. Kapitola sa zameriava hlavne na položky rozpočtovej politiky úradu, ktorých súčet bude predstavovať výslednú hodnotu strany výdajov úradov, ako náklady na ochranu blahobytu úradu. Ďalšia kapitola informuje o počte zahájených správnych riadení za celé obdobie činnosti a snaží sa vypovedať o tom, v ktorých oblastiach sa najviac porušuje zákon o ochrane hospodárskej súťaže. Predovšetkým sa zameriava na analýzu základných činností, ktoré protimonopolné úrady vykonávajú a na ktoré získavajú financie zo štátneho rozpočtu. Tým sa dostávame k analýze príjmov úradov vo forme uložených a vybraných pokút. Kapitola piata práve analyzuje problematiku strany príjmov a to konkrétne ukladanie a vyberanie pokút za porušovanie legislatívy. Súčet strany príjmov predstavuje vyčíslenie straty blahobytu, čo v podstate vyjadruje čisté vstupy úradov, predstavujúce prínos do štátneho rozpočtu. Záverečná kapitola diplomovej práce dáva konečnú odpoveď na počiatočne kladenú o
Vedoucí práce: Alena Zemplinerová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses