Pravidla pro uplatnění nároku na odpočet DPH v Evropském společenství - Šmejkalová, Tereza (2007)
Nárok na odpočet daně z přidané hodnoty je jedním z pilířů zajišťujících neutralitu daně z přidané hodnoty. Proto je harmonizace pravidel pro uplatnění nároku na odpočet daně v rámci Evropského společenství nezbytná. Cílem práce je zhodnotit míru harmonizace pravidel pro uplatnění nároku na odpočet daně ve vybraných zemích Evropského společenství s evropskými pravidly a také porovnat rozdíly v uplatňování nároku na odpočet daně mezi těmito vybranými státy. Oblastmi, na které je tato práce zaměřena, jsou základní pravidla pro odpočet daně včetně souvisejících administrativních požadavků a následné korekce nároku na odpočet daně ve vybraných členských státech Evropského společenství. Těmito státy jsou Česká republika, Slovensko, Estonsko, Německo a Velká Británie.