Metodika RUP a testování - Randová, Libuše (2008)
Bakalářská práce se zabývá testováním z pohledu metodiky Rational Unified Process. Cílem práce je seznámit čtenáře s vývojem softwaru podle metodiky RUP a s úlohou, kterou v tomto procesu hraje testování. V úvodní části teoretické části je poskytnut pohled na historii metodiky RUP a popis šesti klíčových principů, které v nedávné době nahradily předchozích šest nejlepších praktik. Další kapitola je věnována popisu jednotlivých fází vývoje softwaru. V této části jsou rovněž zmíněny další disciplíny související s vývojem produktu. V části věnované testování jsou popsány odpovědnosti a aktivity jednotlivých rolí participujících v rámci testovacího týmu. V následující kapitole je poskytnut popis disciplíny testování, jejího významu, cílů a návaznostem na další disciplíny. V praktické části je na základě zkušeností z praxe zachycen průběh testování na projektu využívajícím metodiku RUP. Jsou zde popsány artefakty, vztahující se k roli testera, její aktivity. Větší pozornost je věnována způsobu evidence chyb, neboť ta má pro testera zásadní význam.