Aktuální trendy ve vývoji webových aplikací - Dušek, Marek; Brabec, Tomáš; Kubelka, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2007)
Práce se snaží zmapovat dva základní stavební prvky moderních webových aplikací, tj. technologii AJAX a webové služby, aby následně přinesla praktickou ukázku syntézy těchto technologií představením ukázkové aplikace TV Program v poslední, třetí kapitole. První kapitola je věnována technologii AJAX, její historii, výhodám a nevýhodám, následuje představení implementace na nejnižší úrovni pomocí JavaScriptu, aby v další části čtenáři představila dva zástupce ucelených řešení, frameworků Prototype a JQuery, které práci s AJAX technologií značně zpřehledňují. Zakončení této první části patří praktickým příkladům užití technologie v současném internetu, s odkazy na konkrétní projekty. Cílem první části je tedy shrnout možnosti AJAX technologie s jejich konkrétními dopady na uživatelský zážitek (pozitivní i negativní) a nabídnout zajímavé ukázky způsobů řešení vybraných úloh v závěru. Druhá, objemnější kapitola uvádí čtenáře do džungle rozdílných implementací webových služeb, po naznačení architektury je představena trojice klasických řešení, XML-RPC, SOAP a REST, aby následně bylo ke každému z nich uvedeno více variant možných realizací v jazyce PHP; prostor je věnován i popisu WSDL schématu. Cílem kapitoly je zmíněné technologie představit a uvést čtenáře do možností jejich implementací, konkrétně pro populární skriptovací jazyk PHP. Společně s pečlivou klasifikací jednotlivých způsobů realizace, jejich stručným zhodnocením a hlavně četnými ukázkami zdrojových kódů tak poskytuje jakýsi názorný manuál, který by měl čtenáři pomoci zorientovat se v uvedených technologiích a případně vybrat nejvhodnější řešení pro jeho vlastní práci. Konečně třetí kapitola stručně představí ukázkovou aplikaci TV Program, využívající všech dříve zmíněných technologií v různ
Práce nemá za cíl vyčerpávajícím způsobem představit všechny dotčené technologie, naopak, snaží se je dostatečně kategorizovat, ukázat z nich podstatné části a v případě čtenářova dalšího zájmu jej nasměrovat na detailnější specifikace.
Vedoucí práce: Tomáš Brabec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses