Německé a rakouské bariéry na trhu práce Mohou poškodit Německo a Rakousko samotné? - Gojišová, Ivana; Adamec, Václav; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Cílem práce je potvrdit nebo vyvrátit následující hypotézu: Obrací se bariéry, které klade Německo a Rakousko volnému pohybu osob, proti nim samotným? Evropská Unie stojí na ideálech volného pohybu zboží, služeb, práce a kapitálu. Přesto bylo v souvislosti přistoupením nových členských zemí schváleno tzv. přechodné období (od r. 2004 maximálně do r. 2011), během kterého mohou občané nových členských zemí pracovat ve starých členských zemích jen na základě pracovního povolení. Ze všech členských zemí nejpřísnější přechodné období zavedlo Německo a Rakousko. Tyto země své trhy práce před českými občany stále uzavírají a kladou bariéry volnému pohybu pracovní síly. Otázkou je, jaké efekty tyto regulace vyvolávají. Ve své práci bych se chtěla zabývat především domněnkou, že v důsledku bariér na trhu práce dochází v Německu a Rakousku k odlivu kapitálu, který plyne do České republiky z důvodu nižších nákladů na pracovní sílu. Jsou tyto regulace pro Českou republiku ?ekonomickým dárkem??
Vedoucí práce: Václav Adamec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses