Brettonwoodský měnový systém 1944 - 1973 - Klouček, Michal (2008)
Brettonwoodský měnový systém a jeho instituce MMF a SB představuje důležitou kapitolu v dějinách ekonomického vývoje. Má práce se zabývá nejprve okolnostmi a příčinami, které vedly ke konferenci roku 1944, kdy byl brettonwoodský systém ustanoven. Další část práce charakterizuje hlavní principy brettonwoodského systému, jejich postupný vývoj v historii tohoto systému a dopady na světovou ekonomiku. Následující část popisuje slabiny měnového trhu, které brettonwoodský systém za dobu své existence pomohl odhalit. V poslední kapitole popíše příčiny rozpadu systému, odpovídá na otázku, zdali se tomu dalo zabránit a popisuje důsledky rozpadu systému na světovou ekonomiku. V závěru se zamýšlím nad odkazem Brettonwoodského systému pro současnost.