Funkcionalita zpětného zápisu do OLAP kostek v MS SQL Serveru 2005 - Svoboda, Roman; Pour, Jan; Štefaňák, Vladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Cílem této práce je přiblížit tématiku zpětného zápisu do datových OLAP kostek, v praxi tento přístup otestovat na ukázkové datové kostce v MS SQL Serveru 2005 a navrhnout možná využití této funkcionality v nějaké firmě. Tohoto cílu je dosaženo vytvořením vlastní ukázkové OLAP kostky pro tyto účely. Nejprve je vytvořená jednoduchá transakční databáze fiktivní firmy, která je naplněna fiktivními daty. Dále jsou specifikovány uživatelské požadavky, z nichž je odvozen datový sklad a z něj je odvozena ona datová kostka. Na této kostce je pak testována funkcionalita zpětného zápisu dle vysvětlené teorie a dle dokumentace k systému. Práci lze rozdělit na dvě hlavní části. V první z nich je vysvětlena teorie k datovým skladům, tvorbě OLAP kostek a vysvětlení principů zpětného zápisu do těchto kostek včetně toho, jak by měla být dle dokumentace tato funkcionalita v MS SQL Serveru 2005 realizována. V druhé části je prakticky vytvářen datový sklad, datová kostka a testován zpětný zápis. Práce dokazuje, že zpětný zápis do datových kostek v tomto systému funguje a je použitelný např. pro plánování, tvorbu rozpočtů a provádění ?what-if? analýz.
Vedoucí práce: Jan Pour
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses