Analýza veřejných výdajů na úrovni municipality - Geráková, Lenka (2008)
V diplomové práci Analýza veřejných výdajů na úrovni municipality je analyzována výdajová stránka rozpočtu obce a to v členění na výdaje běžné a investiční na základě údajů z rozpočtů municipality v letech 2001-2006. Práce shrnuje teoretická východiska zkoumání veřejných výdajů a problematiky municipalit, dále pojednává o roli územní samosprávy při zabezpečování veřejných statků a služeb. Vybraná municipalita je představena na základě vybraných geografických, demografických a ekonomických údajů a následuje analýza výdajů municipality. V závěru jsou formulovány poznatky z analýzy, na základě kterých lze konstatovat rostoucí význam obcí a možnosti financování veřejných statků a služeb na nižších úrovních územní samosprávy v závislosti na rostoucím objemu veřejných výdajů, avšak je nutné dbát na efektivní vynakládání těchto výdajů.