História a vývoj burzovníctva v Českej republike - Trebatická, Lucia (2008)
Diplomová práca je historickým pohľadom na vývoj burzovníctva vo svete s následnou aplikáciou získaných poznatkov na územie Československa pred jeho samotným vznikom a v medzivojnovom období. Cieľom je podať prierez udalostí majúcich vplyv na vznik a ďalší rozvoj Pražskej burzy pre tovar a cenné papiere, ktorej fungovanie vychádza z právnych noriem platných pre bývalé Rakúsko ?Uhorsko. Venujem sa problematike burzových obchodov, spôsobov obchodovania či účastníkov burzy. Ďalšiu samostatnú časť tvorí dnešný český burzový systém zotavujúci sa z obdobia centrálneho plánovania, v rámci čoho vzniká nutnosť prestavby celého finančného trhu spolu so svojimi inštitúciami, burzu nevynímajúc. Pokúsim sa charakterizovať okolnosti sťažujúce priebeh jej vzniku a následne sa zameriam na jednotlivé trhy, ktoré burza organizuje, systémy obchodovania a typy uzatváraných obchodov. Súčasťou sú tiež inovačné aktivity, ktoré burza vyvíja v snahe priblížiť sa svojim fungovaním vyspelým burzovým trhom vo svete.