História a vývoj burzovníctva v Českej republike - Trebatická, Lucia; Koderová, Jitka; Čajka, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2008)
Diplomová práca je historickým pohľadom na vývoj burzovníctva vo svete s následnou aplikáciou získaných poznatkov na územie Československa pred jeho samotným vznikom a v medzivojnovom období. Cieľom je podať prierez udalostí majúcich vplyv na vznik a ďalší rozvoj Pražskej burzy pre tovar a cenné papiere, ktorej fungovanie vychádza z právnych noriem platných pre bývalé Rakúsko ?Uhorsko. Venujem sa problematike burzových obchodov, spôsobov obchodovania či účastníkov burzy. Ďalšiu samostatnú časť tvorí dnešný český burzový systém zotavujúci sa z obdobia centrálneho plánovania, v rámci čoho vzniká nutnosť prestavby celého finančného trhu spolu so svojimi inštitúciami, burzu nevynímajúc. Pokúsim sa charakterizovať okolnosti sťažujúce priebeh jej vzniku a následne sa zameriam na jednotlivé trhy, ktoré burza organizuje, systémy obchodovania a typy uzatváraných obchodov. Súčasťou sú tiež inovačné aktivity, ktoré burza vyvíja v snahe priblížiť sa svojim fungovaním vyspelým burzovým trhom vo svete.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses