Vývoj aplikací nad databází Oracle v prostředí Lotus Notes/Domino, .NET a Java - Zdeněk, Michal; Kunstová, Renata, 1962-; Klemš, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Diplomová práce se zaměřuje na propojení databáze Oracle s vývojovými platformami Java, .Net a Lotus Notes/Domino. Po vysvětlení základních principů a technik práce s databází následuje část, která si klade za cíl jednotlivé možnosti propojení porovnat a otestovat. Na všech 3 platformách existují vyspělé propojovací technologie pro práci s databází, mezi nejznámější patří ODBC, JDBC, ADO.NET a LC (Lotus Connectors). Jednotlivé možnosti propojení se na všech třech vývojových platformách značně liší. Společná zůstává jen základní funkcionalita pro práci s databází (sestavení připojení, řízení transakcí, volání SQL příkazů, přenášení základních datových typů a volání uložených procedur). Pro praktické ověření jednotlivých propojovacích produktů byla vyvinuta testovací/benchmark aplikace, která byla z jazyka Java naimplementována i do prostředí .NET (C#) a Lotus Notes/Domino (Lotus Script). Bylo naimplementováno a spuštěno 253 testů na 12 produktech od 8 výrobců. Podkladem pro zpracování diplomové práce a realizaci testů byla dokumentace k těmto systémům a další odborná literatura. Díky těmto testům bylo možné, v rámci možností, porovnání jednotlivých produktů i platforem. Systematické testování a práce s těmito produkty ukázaly, že jednotlivé produkty jsou velmi rozdílné v ceně, kvalitě, výkonu, ale i ve svých specifických funkcích.
Vedoucí práce: Renáta Kunstová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; programování; databáze; diplomové práce; programming; databases; master's theses