eGovernment v České republice - Mašek, Pavel (2008)
Budování informační společnosti je běh na dlouhou trať. Poprvé se o elektronizaci veřejné správy v České republice začalo jednat již v devadesátých letech minulého století. Od té doby bylo uskutečněno mnoho kroků, od změny zákonů, které staví elektronickou komunikaci na úroveň té běžné, až po elektronizaci papírových dokumentů. Informační společnost zahrnuje mnoho součástí. Jednou z nich je eGovernment, tedy elektronická komunikace mezi úřady veřejné správy a občanem nebo firmou. Jde také o efektivní spolupráci napříč jednotlivými úřady a budování vztahu mezi veřejným a soukromým sektorem. V této diplomové práci bych chtěl zhodnotit stav eGovernmentu v České republice, popsat jeho silné a slabé stránky a srovnat ČR s ostatními zeměmi evropské unie. Nejdříve se věnuji pojmu eGovernment jako takovému a jaké přináši jeho zavedení výhody, ale i problémy. Následně popisuji stav informační společnosti v České republice a v poslední kapitole se srovnávám Českou republiku s ostatními státy evropské unie.