Extrakce informací z textu - Michalko, Boris (2008)
Cieľom tejto práce je preskúmať dostupné systémy pre extrakciu informácií a možnosti ich použitia v projekte MedIEQ. Teoretickú časť obsahuje úvod do oblasti extrakcie informácií. Popisujem účel, potreby a použitie a vzťah k iným úlohám spracovania prirodzeného jazyka. Prechádzam históriou, nedávnym vývojom, meraním výkonnosti a jeho kritikou. Taktiež popisujem všeobecnú architektúru IE systému a základné úlohy, ktoré má riešiť, s dôrazom na extrakciu entít. V praktickej časti sa nacházda prehľad algoritmov používaných v systémoch pre extrakciu informácií. Opisujem oba typy algoritmov ? pravidlové aj štatistické. V ďalšej kapitole je zoznam a krátky popis existujúcich voľných systémov. Nakoniec robím vlastný experiment s dvomi systémami ? LingPipe a GATE na vybraných korpusoch. Meriam rôzne výkonnostné štatistiky. Taktiež som vytvoril malý slovník a regulárny výraz pre email aby som demonštroval taktiež pravidlá pre extrahovanie určitých špecifických informácií.