Extrakce informací z textu - Michalko, Boris; Labský, Martin; Svátek, Vojtěch, 1967 prosinec 1.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Cieľom tejto práce je preskúmať dostupné systémy pre extrakciu informácií a možnosti ich použitia v projekte MedIEQ. Teoretickú časť obsahuje úvod do oblasti extrakcie informácií. Popisujem účel, potreby a použitie a vzťah k iným úlohám spracovania prirodzeného jazyka. Prechádzam históriou, nedávnym vývojom, meraním výkonnosti a jeho kritikou. Taktiež popisujem všeobecnú architektúru IE systému a základné úlohy, ktoré má riešiť, s dôrazom na extrakciu entít. V praktickej časti sa nacházda prehľad algoritmov používaných v systémoch pre extrakciu informácií. Opisujem oba typy algoritmov ? pravidlové aj štatistické. V ďalšej kapitole je zoznam a krátky popis existujúcich voľných systémov. Nakoniec robím vlastný experiment s dvomi systémami ? LingPipe a GATE na vybraných korpusoch. Meriam rôzne výkonnostné štatistiky. Taktiež som vytvoril malý slovník a regulárny výraz pre email aby som demonštroval taktiež pravidlá pre extrahovanie určitých špecifických informácií.
Vedoucí práce: Martin Labský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: informační a znalostní inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses