Těžba polymetalických konkrecí z hlubokomořského dna jako alternativa ke kontinentálním zdrojům nerostných surovin - Linhartová, Ivana (2008)
Práce se zabývá problematikou těžby polymetalických konkrecí z hlubokomořského dna, která se dnes jeví jako alternativa ke kontinentálním zdrojům nerostných surovin. V současné době se zásoby využívaných kontinentálních zdrojů nerostných surovin velmi rychle blíží k úplnému vyčerpání, cena surovin na světových burzách rychle roste, a to je velkou zátěží hlavně pro státy, které určité typy nerostných surovin na svém území vůbec netěží a musí je dovážet, což je právě případ ČR. Práce se zaměřuje hlavně na analýzu těžby vybraných rud a to jak ke vztahu k ČR, tak i ve vztahu ke zbytku světa. Dále se snaží nahlédnout do pozadí problematiky samotné těžby hlubokomořských konkrecí, která i přes její současnou aktuálonost není obecně příliš rozšířená. Poslední část práce analyzuje "pro" a "proti" zahájení těžby z oceánského dna.