Analýza zisku podle činností v konkrétním malém podniku - Matějková, Vendula (2007)
Tato práce je aplikací principů manažerského účetnictví na malý výrobní a obchodní podnik, který dosud využíval pouze finanční účetnictví. V rámci práce je analyzována ziskovost několika činností tohoto podniku. V první fázi jsou zde alokovány náklady na jednotlivé činnosti na základě příčinné souvislosti jejich vynaložení. V druhé fázi je sestavena kalkulace přínosu jednotlivých činností k výsledku podniku a přínos činností je navzájem porovnán. Na základě odlišení fixních a variabilních nákladů je zhodnocen i dopad zvětšování rozsahu provádění každé z činností. Práce také přináší příklady využití kalkulačních odpisů.