Analýza vlivu minimální mzdy na nezaměstnanost v České republice - Raková, Hana; Kapinusová, Jana; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Cílem bakalářské práce je analyzovat vliv minimální mzdy na nezaměstnanost a posoudit velikost a charakter tohoto vlivu. Analýza by měla zhodnotit, zda je ekonomicky efektivní zavádět institut minimální mzdy v rámci mzdové struktury, v případě České republiky, zda má smysl institut minimální mzdy zachovat a pokud ano, za jakých podmínek a jaké parametry by měla mít v České republice. První část práce vysvětluje pojem minimální mzda, její vznik, funkce a ekonomické teorie, které se jí zabývají. Druhá část se věnuje institutu minimální mzdy v České republice, sleduje vývoj jejích sazeb. Zkoumá souvztažnost minimální mzdy a alternativních příjmů a dávek a její vliv na nezaměstnanost v České republice. Závěrem se snaží najít možné optimální úrovně minimální mzdy.
Vedoucí práce: Jana Kapinusová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; trh práce; životní minimum; nezaměstnanost; bakalářské práce; labor market; living minimum wage; unemployment; bachelor's theses