NÁKLADY A VÝNOSY V ÚČETNICTVÍ POJIŠŤOVEN - Svoboda, Martin (2008)
Pojišťovnictví představuje specifické odvětví podnikání se specifickým zachycením jednotlivých účetních operací. Náklady a výnosy jsou jejich nejdůležitější složkou. Diplomová práce se zaměřuje na náklady a výnosy komerčních pojišťoven. Sledují se na Technickém účtu životního, neživotního pojištění a na Netechnickém účtu. Pro pojišťovnu představují uzavřené pojistné smlouvy pohledávky za pojistníky z přímého pojištění ? předepsané hrubé pojistné. Při zániku pojištění pak pojišťovny účtují o závazcích z přímého pojištění. Pojišťovny na úhradu svých závazků tvoří rezervy, nejvýznamnější z nich jsou např. rezerva na nezasloužené pojistné, rezerva na pojistná plnění či rezerva pojistného životních pojištění apod.. Všechny rezervy jsou na straně aktiv kryty finančním umístěním, které slouží k dalšímu zhodnocení peněžních prostředků. Pro plnění závazků z pojistných smluv se pojišťovny také zajišťují.