NÁKLADY A VÝNOSY V ÚČETNICTVÍ POJIŠŤOVEN - Svoboda, Martin; Bokšová, Jiřina, 1960-; Randáková, Monika, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2008)
Pojišťovnictví představuje specifické odvětví podnikání se specifickým zachycením jednotlivých účetních operací. Náklady a výnosy jsou jejich nejdůležitější složkou. Diplomová práce se zaměřuje na náklady a výnosy komerčních pojišťoven. Sledují se na Technickém účtu životního, neživotního pojištění a na Netechnickém účtu. Pro pojišťovnu představují uzavřené pojistné smlouvy pohledávky za pojistníky z přímého pojištění ? předepsané hrubé pojistné. Při zániku pojištění pak pojišťovny účtují o závazcích z přímého pojištění. Pojišťovny na úhradu svých závazků tvoří rezervy, nejvýznamnější z nich jsou např. rezerva na nezasloužené pojistné, rezerva na pojistná plnění či rezerva pojistného životních pojištění apod.. Všechny rezervy jsou na straně aktiv kryty finančním umístěním, které slouží k dalšímu zhodnocení peněžních prostředků. Pro plnění závazků z pojistných smluv se pojišťovny také zajišťují.
Vedoucí práce: Jiřina Bokšová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; náklady; diplomové práce; costs; master's theses