Srovnání konceptů Negativní důchodové daně a jejich využití pro sociální reformu v České republice - Vaverka, Tomáš (2008)
Nepříznivý demografický vývoj v první polovině tohoto století dramatickým způsobem zatíží sociální systém nejen v České republice. Mnozí odborníci již delší dobu poukazují na neschopnost moderního státu blahobytu pružně reagovat na potřeby svých chráněnců a také na cenu, kterou tito musí platit ve formě ztráty produktivity, technologického vývoje a nakonec i volného času za jistotu, která se postupně stává spíše nejistotou. Cílem mé práce bude prozkoumat koncept negativní důchodové daně jako alternativu tohoto vývoje. Postupně se bude zabývat některými interpretacemi tohoto konceptu s důrazem na vyhledání základních cílů a principů. S ohledem na kritiku z různorodých táborů se pokusí jednotlivé definované cíle a principy analyzovat. Následně se zaměří na možnosti realizace návrhu v České republice.