Daňové dopady přemísťování obchodního majetku plátce daně z přidané hodnoty po území Evropské unie - Pokorný, Stanislav (2008)
Cílem diplomové práce je nalezení daňově optimálních řešení při přemísťování obchodního majetku mezi členskými zeměmi Evropské unie z pohledu plátců DPH. Ačkoliv šestá směrnice definuje obecně samotný institut přemístění, prakticky neupravuje jednotlivé možnosti zjednodušení (konsignační sklad, ?call off stock?). Výsledkem mojí analýzy je zjištění, že více než třetina členských států možnost zjednodušení nepřipouští. Většina států umožňuje využít zjednodušeného režimu v rámci ?call of stock? dodávek. Pouze Lucembursko a Belgie pak připouští zjednodušený režim jak pro ?call of stock? dodávky tak i pro konsignační sklady. Na konkrétním modelovém příkladu fiktivní společnosti jsem dospěl k závěru, že optimální volba daňové struktury je sice významným faktorem, ale rozhodujícím prvkem pro stanovení obchodní struktury zůstává zvolená obchodní strategie.