Možnosti rovoje českého družstevnictví v kontextu EU a států s dlouhodobou tradicí v tomto oboru - Zavadil, Jan (2008)
Diplomová práce zaměřená na rozvoj českého družstevnictví v kontextu družstevně vyspělých států ve své teoretické části vymezuje legislativní problematiku družstev a porovnává ji s legislativou EU. Praktická část se zabývá ekonomickými ukazateli vybraných družstevních svazů Japonska, Švýcarska a Itálie a naznačuje směr dalšího vývoje družstevnictví ČR. Dílčí část výzkumu je zaměřena na meziválečné období družstevnictví ČSR a komparaci s jeho současným stavem.