Přínosy a problémy projektových mechanismů Kjótského protokolu - Moravcová, Lenka (2008)
Tato práce se zabývá mechanismy čistého rozvoje (CDM) a projekty společné realizace (JI), které zavádí Kjótský protokol. Cílem práce je uvést do problematiky projektových mechanismů a jejich analýza. Oba projektové mechanismy práce rozebírá z hlediska tzv. projektového cyklu, struktury projektů, obchodování s emisními kredity (CER, ERU), alternativ. Kritéria zhodnocení projektových mechanismů jsou: plnění cílů vytyčených v Kjótském protokolu, přínosy pro životní prostředí, pro rozvojové a transformující se země, a dopad na náklady plnění závazků států. České Republice a její účasti v projektových mechanismech se práce věnuje v samostatné kapitole. Práce se také pokouší nalézt problémy, které provází realizaci těchto nástrojů.