Argentinská krize 2001 - 2002 a následné zotavení ekonomiky - Ježková, Michaela (2008)
Diplomová práce se zabývá finančním krachem argentinské ekonomiky se zaměřením na její postupné zotavování. Teoretická část se podrobněji zabývá obdobím režimu směnitelnosti spojeného s fungováním měnového výboru až do vypuknutí krize, včetně hlavních příčin vedoucích k zhroucení ekonomiky. V analytické části jsou nejprve rozebírána jednotlivá stabilizační opatření s cílem předejít krizi a následně zmírnit její průběh. Součástí je i role Mezinárodního měnového fondu v Argentině. Hlavní pozornost je věnována klíčovým opatřením přijatých za účelem rychlého nastartování ekonomiky včetně jeho průběhu. Poslední kapitola obsahuje oblasti, které s výhledem do budoucna budou vyžadovat zvýšenou pozornost.