Predstavy politikov o novom usporiadaní Rakúska-Uhorska, Trianon a ich vplyv na súčasné maďarsko-slovenské vzťahy - Bendíková, Katarína (2008)
Práca analyzuje dopad predstáv maďarských a slovenských politikov z obdobia Rakúska-Uhorska na povahu súčasných maďarsko-slovenských vzťahov vyznačujúcich sa vzájomnými rozpormi. Tieto rozpory vyplývajú na jednej strane z jednostranného chápania dejinných udalostí spejúcich k rozpadu monarchie, na druhej strane za nimi stojí pozostatok trianonského delenia Uhorska ? maďarská menšina na Slovensku. V piatich kapitolách sa práca postupne venuje nasledujúcim oblastiam: vplyvu minulosti na súčasné dianie, predstavám politikov predvojnového obdobia, vystúpeniam maďarskej a československej delegácie na parížskej mierovej konferencii, rezíduám trianonského usporiadania a súčasným maďarsko-slovenským medzištátnym vzťahom.