Predstavy politikov o novom usporiadaní Rakúska-Uhorska, Trianon a ich vplyv na súčasné maďarsko-slovenské vzťahy - Bendíková, Katarína; Nechvátal, Martin, 1956-; Veselý, Zdeněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Práca analyzuje dopad predstáv maďarských a slovenských politikov z obdobia Rakúska-Uhorska na povahu súčasných maďarsko-slovenských vzťahov vyznačujúcich sa vzájomnými rozpormi. Tieto rozpory vyplývajú na jednej strane z jednostranného chápania dejinných udalostí spejúcich k rozpadu monarchie, na druhej strane za nimi stojí pozostatok trianonského delenia Uhorska ? maďarská menšina na Slovensku. V piatich kapitolách sa práca postupne venuje nasledujúcim oblastiam: vplyvu minulosti na súčasné dianie, predstavám politikov predvojnového obdobia, vystúpeniam maďarskej a československej delegácie na parížskej mierovej konferencii, rezíduám trianonského usporiadania a súčasným maďarsko-slovenským medzištátnym vzťahom.
Vedoucí práce: Martin Nechvátal
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses